Diyaliz Nedir?
Diyaliz Nedir?

Böbrekleri çalışmayan kişilerin(%15 in altında) vucudunda biriken atık maddelerin ve fazla sıvının yarı geçirgen bir zar vasıtasıyla  uzaklaştırılması işlemidir. Zar olarak  ya hastanın doğal karın zarı (periton diyalizi)yada yapay bir zar(hemodiyaliz) kullanılır. Bu yarı geçirgen zarın bir tarfında hasta kanı diğer tarafında diyalizat dediğimiz bir sıvı bulunur. Atık maddeler ve fazla sıvı temiz tarafa gecerek  vucuttan uzaklaştırılır.

Periton diyalizi (karın diyalizi): Yarı geçirgen membran olarak  hastanın karın içi zarı kullanılır.  Kullanım için  göbek altından kateter denilen ince uzun bir boru yerleştirilir. Sıvı buradan verilir. Belli müddet kaldıktan sonra sıvı dışarıya alınır. Alınan sıvıda artık atık maddeler ve vucudun fazla sıvısı vardır.Bu işlem günde dört kez yada gece boyu bu alıp vermeyi yapan aletlerle yapılır.

Hemodiyaliz: Bu işlem diyaliz makinaları ile  bunun için açılmış merkezlerde toplu olarak yada merkeze bağlı ev diyalizi şeklinde uygulanır. Makinaya bağlanmak için bir damar yolunun olması gerekir. Bu orta-büyük  damarlara takılan kataterler vasıtasıyla yada  genelde  sol kola yapılan küçük bir ameliyatla (fistül) temin edilir. Hastalar makinada genelde haftada üç kez dört saat kalırlar.