İşime Devam Edebilecek Miyim?
Ağır bir işiniz yoksa çalışabilirsiniz. Kendinizi diyalizin ilk seanslarında biraz rahatsız hissedebilirsiniz. 1-2 aylık tedavi sonrasında gücünüz tekrar yerine geleceği için kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Bazı hastalar çalışma saatlerini ayarlarlar, bazıları da akşam üstleri ve hafta sonları diyalize girer.
Diyaliz Tedavisi Ağrılı Mıdır?
Hemşirenin fistül iğnesi yerleştirme becerisi iyiyse fazla ağrı hissedilmez.
Olası Komplikasyonlar Nelerdir?
Diyaliz sırasında ortaya çıkabilen sorunlar olabilir. Bunlar sıklıkla hayatı tehdit etmeyen, tansiyon düşüklüğü, kramp, baş ağrısı, bulantı olabilir. Diyaliz seansı sırasında ve sonrasında rahatsızlık duymamak için, diyalizler arası dönemlerde müsaade edilen kilo alımına kesinlikle uyulması gereklidir. (1 kg/gün kilo alınması kabul edilebilir miktardır.) Uzun süre diyalize giren hastalarda, kemik değişikliklerine bağlı ağrılar ve bazı maddelerin (B2-mikroglobulin) birikimine bağlı olarak, ellerde ve kollarda uyuşmalar olabilir.
Yaşamımın Sonuna Kadar Diyalize Gereksinimim Olacak Mı?
Böbrek fonksiyonunuz olmadığı sürece bir diyaliz türüne gereksiniminiz olacaktır. Çoğu hasta böbrek naklini umut etmektedir. Ne yazık ki bazıları tıbbi olarak uygun değildir. Doktorunuz öneride bulunacaktır. Eğer başarılı bir nakil olursa diyaliz tedavisi sona erecektir. Diyaliz ve renal diyet olmamasına rağmen hala ilaçlar olacaktır.